chatt web

Chattikett

Chatt är som stjärnstoft för kommunikationen på jobbet. Det är enkelt, snabbt och får projekten att flyga fram. Hur du uppför dig bra i en chatt är ofta självklart, men ibland kan det bli pannkaka. Hur många emojis är det egentligen ok att använda och hur lämpligt är det att prata en och en i gruppchatten?

Här är våra bästa tips på vett och etikett i chatten.

1) Håll dig till ämnet

Om ämnet i chatten är nästa stora lansering så är det vad ni pratar om. Börja inte snacka om dagens lunch eller veckans avsnitt av Westworld. Det är också trevligt, men hör hemma i ett annat forum.

2) Skippa en och en i gruppchatten

Låt säga att du och ditt arbetsteam har en gruppchatt där ni diskuterar allt som rör ert gemensamma jobb. Samtalet går varmt och det funkar bra. Men så börjar två av dina kollegor att diskutera något som bara berör dem. Get a room! Att börja prata en och en i gruppchatten skapar irritation. Du vill väl inte att dina kollegor ska känna sig som femte hjulet? Nej, trodde inte det.

3) Förvänta dig korta svar

Ställ inga frågor som kräver uttömmande svar. Den typen av kommunikation är till för mejlen. Personen som du pratar med kanske inte alls har tid att svara så utförligt just då och det går inte flagga eller lägga chattinlägg som påminnelse. Begär inte ett svar som är längre än ett par meningar.

4) Ironi kan bli succé, men också helt fel

I chatt går det inte att avläsa varken röstläge eller kroppsspråk. Ironi kan därför falla helt platt, om du inte verkligen känner personerna du pratar med. Känn av situationen innan du avfyrar veckans mest ironiska kommentar.

5) Undvik att avsluta meningar med punkt, punkt, punkt (...)

Det är jättesvårt att förstå vad det betyder! Är det en väntan på mer, är det en eftertänksamhet eller bara ett avslut? … kan även tolkas som lite passivt aggressivt. Inte att rekommendera.

6) Var inte blyg med emojis och bilder

Sånt lättar upp och kan göra jobbet lite skojigare. Fast om du börjar prata i bara emojis har du gått för långt.

 

Källa: Telavox